Cine este partenerul Virtual Fairs Moldova?

Optim – „Oportunități prin tehnologii și inovație în Moldova” este un proiect al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și think tank-ul internațional Mesopartner.

 

Optim este un proiect de dezvoltare economică care își propune să stimuleze și să îmbunătățească sistemele de piață selectate, astfel încât acestea să genereze oportunități economice durabile pentru femeile și bărbații din Moldova,  în special pentru cei din grupurile excluse (tineri, migranți întorși, minorități entice, etc.) și pentru cei care trăiesc în afara capitalei, Chișinău.

Proiectul aplică o abordare relativ nouă pentru Moldova – Dezvoltarea sistemelor de piață (MSD) – care se bazează pe facilitarea acțiunilor sistemice, prin actorii existenți, orientate spre atenuarea sau eliminarea ineficientelor din sistem și realizarea schimbărilor durabile. Activitatea proiectului se bazeaza pe sectoarele TIC și Agricultura si industria agroalimentara. Directiile prioritare ale proiectului sunt i) creșterea sectorului privat și facilitarea rețelelor de inovare; și ii) dezvoltarea competențelor și accesul la informații.

 

Proiectul contribuie la creșterea sectorului privat prin colaborare cu “meso” organizații (organizații de sprijin pentru afaceri și asociații de business) in scopul dezvoltarii serviciilor sau produselor care ar contribui la dezvoltarea și creșterea IMM-urilor. Facilitarea rețelelor inovative vizează consolidarea cooperării și coordonării între actorii regionali și naționali, în scopul soluționării problemelor, provocărilor și oportunităților comune care vor conduce la crearea unei economie durabile și a unui mediu de afaceri favorabil.

Prin dezvoltărarea competențelor și accesului la informații in regiunile din afara Chișinăului, proiectul isi propune reducerea inegalitatilor din rural-urban și îmbunătățirea accesului la oportunități de angajare profitabile pentru grupul țintă, prin conlucrarea cu institutiile nonformale de educatie și portaluri de angajare. Extinderea lor în zonele rurale va îmbunătăți accesul la oportunități în regiuni.

 

Proiectul a demarat în septembrie 2019 și Faza I va dura până în decembrie 2022.